Конкурентні переваги в спеціалізованому виробництві
Багато малих, середніх і навіть великих фірм досягають успіху в конкурентній боротьбі не тільки з рівними, а й з значно більш потужними суперниками, застосовуючи стратегію ніш, головною складовою якої є ставка на диференціацію продукту і необхідність зосередження максимуму зусиль на вузькому сегменті ринку.
Якщо при застосуванні силової стратегії найбільш ефективним є виробництво масових, стандартних продуктів, то ефективність споживання залишається на другому плані. А тому невідповідність властивостей товару стандартним вимогам веде до збитків компаній.
У випадку з диференційованими продуктами втраті ефективності виробництва протистоїть ефективність споживання (тобто ефективність виробництва, але не у виробника, а у фірми-споживача цієї продукції).
Проблема полягає в необхідності досягнення оптимального співвідношення програшів і виграшів ефективності у виробника і споживача спеціалізованої продукції. В тих ринкових сегментах, де здобутки виявляються більші, ніж витрати, виникає об’ єктивна база для розвитку спеціалізованого, а нерідко, вузькоспеціалізованого виробництва. В такому випадку для споживача цінність диференційованого продукту настільки перевищує цінність стандартного, що він готовий переплачувати виробнику. При цьому з надлишком окупаються всі додаткові витрати виробника, які пов’язані з відходом від стандарту.
При стандартному виробництві запас конкурентоспроможності товару (тобто різниця між споживчою цінністю і ціною реалізації) забезпечуються, в першу чергу, за рахунок низьких витрат його виробництва. При спеціалізованому виробництві такий запас виникає, в основному, завдяки високій споживчій цінності товару.
У зв’язку з тим, що диференціація продукції підвищує конкурентоспроможність, виробники зацікавлені в її посиленні і тому вживають активних заходів в цьому напрямку.
Головним фактором диференціації, безперечно, є якість продукту, яка вимірюється багатьма параметрами. Це стосується як основних, так і додаткових споживчих властивостей продуктів. При цьому практика свідчить про те, що на насиченому ринку саме додаткові властивості визначають долю товарів.
Другою (після якості) групою факторів диференціації є відмінності у сервісі. Це особливо важливо для технічно-складних споживчих товарів та багатьох товарів виробничого призначення, яким притаманний довгочасний характер взаємовідносин продавця і покупця.
Диференціація продукції приносить вигоду виробникові тому, що вона:
- дозволяє підвищити ціни;
- відкриває доступ до нових споживачів;
- формує лояльність до марки;
- захищає від конкурентів.
Необхідно зазначити обмеженість диференціації:
1. Диференційований товар більш цілеспрямовано задовольняє певну потребу і тому часто приваблює покупців, яких стандартний товар залишив би байдужим. Особливо важливим є залучення високо - доходних клієнтів, а для низькодохідних диференціацію потрібно застосовувати в розумних межах, так як ця категорія споживачів може перейти при високих цінах на стандартизований товар або більш дешевий замінник.
2. Фірма створює вузький сегмент ринку, що нею контролюється, а тому більш важливу роль має більш індивідуальний підхід і якість, ніж на масовому ринку.
3. Конкуруючі на ринку фірми намагаються не бути схожими одна на одну. Якщо дві фірми займають одну і ту ж нішу, споживач відразу ж визначить кращу і зробить відповідний вибір. Одна загине, або ж змушена змінити ринок.
Якщо фірмі доведеться самостійно створювати сферу спеціалізації, то для цього М. Портер пропонує таку послідовність дій:
1. Виявити, хто є реальним споживачем продукції.
2. Вияснити технологію споживання.
3. Визначити порівняльну важливість різних властивостей товару для споживача.
4. Виявити можливості своєї фірми щодо диференціації продукту, які створюють додаткові зручності для споживача.
5. Встановити, як дорого обійдуться фірмі різні варіанти створення додаткових переваг для споживача.
6. Обрати той варіант диференціації продукту, який дає клієнту максимум додаткових зручностей на одиницю затрат фірми.
7. Вияснити, чи вдасться утримати цю диференціацію. Якщо це неможливо і її легко буде скопіювати конкурентам, то буде краще зробити новий вибір.
8. Скоротити витрати на ті якісні характеристики товару, які не зменшують додаткових зручностей, що створені диференціацією.
З набуттям фірмою досвіду і концентрацією ресурсів в обраній вузькій галузі, ніша все надійніше захищає її від вторгнення конкурентів. Цей період життя фірми відзначається швидким зростанням обігу. Все більше потенційних споживачів дізнається про новий товар з особливими позитивними якостями, його популярність зростає. Продукція фірми відзначається високою якістю, але й високою ціною. Невелика за розмірами компанія стає високодохідною.
Якщо спеціалізована фірма уникла поглинання, вона може розвиватися за двома напрямками:
- стагнація або помірне зростання разом із займаною нішею;
- зміна стратегії і перетворення у велику фірму.
Перший напрямок є типовим для переважної більшості фірм в тому випадку, якщо їх розміри досягають меж ринкової ніші. При цьому їх діяльність підпорядковується вже відомій стратегії вузької спеціалізації. Якщо при цьому обсяг сегменту ринку, який займає фірма, стагнує, то і вона припиняє своє зростання. Якщо ж ніша збільшується, зростає популярність відповідних спеціалізованих товарів, то і фірма може дещо збільшуватись в розмірах.
Другий напрямок можливий для дуже небагатьох компаній. Для його здійснення недостатньо зусиль самої фірми. Необхідно, щоб склався сприятливий збіг обставин, а саме фірма може:
- одержати такий шанс, якщо обрана нею ніша виявиться дуже перспективною і виросте в масовий ринок, на якому їй вдасться зберегти лідерство;
- вийти за межі ніші. Вихід фірми за межі ніші, як правило, тісно пов’язаний з радикальною перебудовою галузі.