Основні процеси переробки біомаси: аеробний та анаеробний процеси, ферментація
Термін енергетична ферма використовується в дуже широкому змісті, позначаючи виробництво енергії в якості основного або додаткового продукту сільськогосподарського виробництва, лісівництва, аквакультури, а крім того, ті види промислової й побутової діяльності, у результаті яких утворяться органічні відходи. Основною метою переробки сировини могло б бути винятково виробництво енергії, але більш вигідно знайти найкраще співвідношення між одержанням з різних видів біомаси енергії й біопалива.
Розвиток енергетики за рахунок використання сільськогосподарських культур має як переваги, так і недоліки. Один з найбільш істотних недоліків те, що виробництво енергії стане конкурувати з виробництвом їжі. Великомасштабне збільшення обсягу виробництва біопалива (наприклад, етилового спирту) із цієї причини може зробити істотний негативний вплив на світовий ринок харчових продуктів. Другий серйозний недолік - можливість збідніння й ерозії ґрунтів у результаті інтенсифікації вирощування «енергетичних» культур. Очевидна стратегія порятунку від цих явищ - вирощування культур, придатних і для забезпечення людини (зерно), і для енергетичних потреб при одночасному скороченні частини врожаю, що скормлюється тваринам.
Для вирощування й переробки врожаю необхідна енергія у формі сонячного випромінювання й у формі, придатної для одержання палива для роботи сільгоспмашин, створення самих цих машин, одержання добрива й т. п. Для оцінки ефективності одержання енергії з того або іншого виду біомаси необхідне проведення енергетичного аналізу.