ПОНЯТТЯ ТА ВИДИ КООПЕРАТИВІВ, ПОРЯДОК ЇХ СТВОРЕННЯ
Кооперативний рух одержав широкий розвиток більш 150 років тому в державах з різними економічними, політичними і соціальними системами, релігійними поглядами та ідеологією. Серед них були Швеція, Італія, Франція, Канада, Великобританія. Родоначальником кооперативної філософії в Європі був Роберт Оуэн. Одиничні кооперативи як альтернатива приватним капіталістичним підприємствам почали виникати ще наприкінці XVIII ст. Із середини XIX ст. почалося збільшення кооперативів у країнах Європи та інших континентів. У 1895 р. національні об’єднання кооперативів з різних країн світу об’єдналися в Міжнародний кооперативний альянс (МКА). У даний час членами МКА є 200 міжнародних і національних кооперативних організацій із загальною чисельністю, яка перевищує 750 млн. кооператорів більш, ніж у 210 країнах усіх континентів.
Важливість кооперативного сектора економіки підтверджується досвідом розвитку та державної підтримки кооперативів у країнах ЄС. Так, для підприємств кооперативного сектора країн ЄС характерним є:
1) великі обсяги операцій (від 3,6 в Португалії до 23,7 млрд. євро в Данії річного товарообігу);
2) високий рівень конкурентоспроможності внаслідок ефекту масштабу та концентрації господарської діяльності;
3) дієве державне стимулювання різних видів кооперації;
4) диверсифікація та індустріалізація діяльності традиційних видів сільськогосподарських кооперативів;
5) зростання потужності кооперативів третинного сектора (банківські, страхові, споживчі кооперативи, спілки роздрібних торговців та кредитні спілки) та обслуговуючих кооперативів, особливо в галузі туризму;
6) високий рівень інтеграції кооперативів різних галузей діяльності;
7) диверсифікація діяльності кооперативів шляхом комбінування функцій виробництва, матеріально-технічного постачання, маркетингу та сервісу;
8) інноваційний характер кооперативного підприємництва;
9) поглиблення міжнародної інтеграції кооперативів.
При цьому основу кооперативів в усьому світі складають, як правило, ідентичні приНциПи і кооперативні цінності: взаємодопомога, демократія, рівність, соціальна відповідальність, добровільність, співробітництво між кооперативними організаціями, автономія, незалежність та ін.
Основними нормативно-правовими актами, що регулюють кооперативні відносини в Україні є Господарський кодекс, Закон України “Про кооперацію”, Закон України “Про споживчу кооперацію”, Закон України “Про сільськогосподарську кооперацію” та ін.
Загальне поняття кооперативу міститься у Законі України “Про кооперацію”, згідно з яким кооператив - це юридична особа, утворена фізичними та (або) юридичними особами, які добровільно об’ єдналися на основі членства для ведення спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах самоврядування.
Відповідно до завдань та характеру діяльності кооперативи поділяються на такі:
• виробничі кооперативи, які утворюються шляхом об’єднання фізичних осіб для спільної виробничої або іншої господарської діяльності на засадах їх обов’язкової трудової участі з метою одержання прибутку;
• обслуговуючі - кооперативи, які утворюються шляхом об’єднання фізичних та (або) юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою провадження їх господарської діяльності. Обслуговуючі кооперативи надають послуги іншим особам в обсягах, що не перевищують 20 відсотків загального обороту кооперативу.
У галузі сільського господарства обслуговуючі кооперативи залежно від виду діяльності поділяються на переробні, заготівельно - збутові, постачальницькі, сервісні та ін.
До переробних належать кооперативи, які займаються переробкою сільськогосподарської сировини (виробництво хлібобулочних, макаронних виробів, овочевих, плодово-ягідних, м’ясних, молочних, рибних продуктів, виробів і напівфабрикатів з льону, коноплі, лісо - і пиломатеріалів тощо). Заготівельно-збутові кооперативи здійснюють заготівлю, зберігання, передпродажну обробку, продаж продукції, надають маркетингові послуги тощо. Постачальницькі кооперативи створюються з метою закупівлі та постачання засобів виробництва, матеріально-технічних ресурсів, необхідних для виробництва сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки; виготовлення сировини і матеріалів та постачання їх сільськогосподарським товаровиробникам.
Сервісні кооперативи здійснюють технологічні, транспортні, меліоративні, ремонтні, будівельні, еколого-відновлювальні роботи, здійснюють ветеринарне обслуговування тварин і племінну роботу, займаються телефонізацією, газифікацією, електрифікацією в сільській місцевості, надають медичні, побутові, санаторно-курортні, науково - консультаційні послуги, послуги з ведення бухгалтерського обліку, аудиту та ін.;
• споживчі - кооперативи, які утворюються шляхом об’єднання фізичних та (або) юридичних осіб для організації торговельного обслуговування, заготівель сільськогосподарської продукції, сировини, виробництва продукції та надання інших послуг з метою задоволення споживчих потреб його членів.
Споживчий кооператив не є суб’єктом підприємницької діяльності, проте з метою забезпечення фінансування своєї діяльності може створювати відповідні підприємницькі структури. Метою створення підприємства споживчої кооперації є здійснення статутних завдань засновників. Ці завдання викладені у Законі України “Про споживчу кооперацію”, згідно із яким споживча кооперація має право здійснювати торговельну, заготівельну, виробничу та іншу діяльність, не заборонену чинним законодавством України, сприяє соціальному і культурному розвитку села, народних промислів і ремесел, бере участь у міжнародному кооперативному русі. Настільки ж широкими можуть бути і повноваження підприємства споживчої кооперації. Конкретний їх перелік міститься у статуті підприємства.
За напрямами діяльності кооперативи можуть бути житлово-будівельними, садово-городніми, гаражними, торговельно-закупівельними, транспортними, освітніми, туристичними, медичними тощо.
Класифікацією організаційно-правових форм господарювання Державного класифікатора України передбачено такі групи об’ єктів класифікації, як кооперативи (код 300), які поділяються на:
• виробничий кооператив (код 310);
• обслуговуючий кооператив (код 320);
• споживчий кооператив (код 330);
• сільськогосподарський виробничий кооператив (код 340);
• сільськогосподарський обслуговуючий кооператив (код 350);
• кооперативний банк (код 390).
В умовах відродження кооперативного руху в Україні набувають актуальності підстави поділу кооперативів за такими ознаками: вид діяльності; предмет діяльності; спосіб утворення; рівень усуспільнення майна; правовий режим земель; функціональна спрямованість; територія діяльності; ступінь включення в господарський обіг; участь у різних фазах суспільного виробництва; підстави для об’єднання; підгалузева ознака; конкретно-родова ознака; соціальний склад; сфера діяльності; мета діяльності й об’єкти власності; вид продукції, що виробляється; місце в організаційно-господарській структурі; рівень спеціалізації; джерела забезпечення матеріальними ресурсами тощо.
Кооператив є юридичною особою, має самостійний баланс, поточний та інші рахунки в установах банків, печатку з найменуванням. Створення кооперативу відбувається на добровільних засадах. Рішення про створення кооперативу приймається установчими зборами. Державна реєстрація кооперативу проводиться в порядку, передбаченому законодавством.
Чисельність членів кооперативу не може бути меншою ніж три особи. При створенні кооперативу складається список членів та асоційованих членів кооперативу, який затверджується загальними зборами. Членами кооперативу можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, юридичні особи України та іноземних держав, що діють через своїх представників, які внесли вступний внесок та пай у розмірах, визначених статутом кооперативу, додержуються вимог статуту і користуються правом ухвального голосу.
Членом кооперативу може бути фізична особа, яка досягла 16- річного віку і виявила бажання брати участь у його діяльності. Вступ до кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви. Особа, яка подала заяву про вступ до кооперативу, вносить вступний внесок і пай у порядку та розмірах, визначених його статутом.
Правовим документом, що регулює його діяльність, є статут кооперативу. Ліквідація кооперативу відбувається:
• за рішенням загальних зборів членів кооперативу або зборів уповноважених;
• за рішенням суду.