Ризик у підприємницькій діяльності
Формування ринкової системи господарювання пов’язане з розширенням підприємницької діяльності у всіх сферах економіки. Створення власної справи практично неможливе без певного ризику. Немає сумніву, саме ризик може впливати на отримання прибутку. Разом з цим одночасно здійснюється природний відбір у підприємницькому середовищі.
Підприємницький ризик—ризик, який виникає у будь-яких видах діяльності, пов’язаних з виробництвом продукції, її реалізацією, наданням послуг, проведенням фінансових операцій, здійсненням проектів. Разом з цим, це загроза потенційно можливої, імовірної втрати ресурсів чи недо - отримання доходів порівняно з варіантом, розрахованим на раціональне використання ресурсі в у даному виді підприємницькоїдіяльності.
Ризик характеризує:
• небезпечність можливих збитків внаслідок настання ризикового випадку;
• рівень неодержаного доходу;
• рівень некомпетентності управлінських рішень, що не дають відповідних результатів.
Залежно від впливу середовища підприємницький ризик умовно можна поділити на зовнішній і внутрішній.
Зовнішній ризик характеризується комплексом обставин навколишнього середовища і здатний впливати на прийняття підприємницьких рішень. Як правило, цей ризик неможливо змінити або усунути; він потребує спостереження, пристосування до нових умов. Зовнішньому ризику притаманні такі властивості, як взаємс^зв’язок, (тобто зміна одного виду ризику може призвести до зміни інших видів), складність передбачення, невпевненість, невизначеність, несподіваність.
Внутрішній ризик обумовлений діяльністю самого підприємства (його підрозділів, працівників) і піддається регулюванню. Пов’язаний безпосередньо зі станом внутрішнього середовища підприємства, цей ризик фіксує знання, досвід та інтуїцію, відображає професійний рівень спеціалістів, механізм виробничого процесу, стиль керівництва, стратегічні прийоми. Характеристика двох груп ризиків наведена у табл. 3.2.
Таблиця 3.2. Порівняльна характеристика зовнішнього і внутрішнього ризиків
|
До групи зовнішніх ризиків відносяться: ризик непередбачених законодавчих змін, податковий, екологічний, економічний, політичний, науково-технологічний, ризик конкуренції, стихійні лиха (форс-ма - жорні обставини), ризик ринкового партнерства, пов’язаний з порушенням договірних зобов’язань з боку партнерів по бізнесу.
Складовими внутрішнього ризикує: ризик виробничої діяльності, ризик маркетингової діяльності, кадровий, організаційно-управлінський, ризик фінансової діяльності.
Основними видами ризиків є: виробничий, комерційний, фінансовий (кредитний), інвестиційний, ринковий ризик.
Виробничий ризик пов’язаний з виробництвом і реалізацією продукції (робіт, послуг), здійсненням будь-яких видів виробничої діяльності. На цей вид ризику суттєво впливають скорочення намічених обсягів випуску і збуту продукції, перевищення запланованих матеріальних і трудових витрат, зниження цін, брак, дефекти виробів.
Комерційний/иинквиникає в процесі реалізації закуплених підприємцем товарів і надання послуг. В комерційній угоді необхідно враховувати такі фактори: невигідна зміна (підвищення) ціни закупівлі продукції, зниження продажної ціни, зростання витрат обігу, втрата товарів у процесі транспортування.
Фінансовий ризик може виникати при здійсненні фінансового, підприємництва чи фінансових (грошових) угод. На цей ризик можуть впливати такі фактори, як неплатоспроможність контрагента фінансової угоди, обмеження на валютно-грошові операції.
Інвестиційний ризик виникає внаслідок знецінення інвестиційно - фінансового портфелю, який складається із власних та придбаних цінних паперів.
Ринковий ризик пов’язаний з можливим коливанням ринкових відсоткових ставок, національної грошової одиниці, зарубіжних курсів валют. Будь-який ризик залежить від партнерів за угодою.
Розмір ризику може бути в абсолютному та у відносному виразі.
В абсолютному виразі ризик визначається розміром можливих втрат у матеріально-речовому (фізичному) чи вартісному (грошовому) вимірі, якщо даний збиток піддається такому виміру. У відносному виразі ризик визначається як розмір можливих втрат, віднесений до певної бази. Такою базою можуть бути: показник очікуваного доходу (прибутку) від підприємництва, майновий стан підприємства, загальні витрати ресурсів, вкладених у бізнес.
Провідне місце в оцінці ризику займає аналіз і прогнозування можливих витрат ресурсів при проведенні бізнесу. Для того, щоб оцінити імовірність тих чи інших втрат, спрогнозувати можливу шкоду, обумовлену розвитком подій за передбаченим варіантом, слід перш за все знати види втрат, пов’язаних з підприємництвом, та вміти їх оцінити.
Втрати, що можуть мати місце у підприємницькій діяльності, поділяються на: матеріальні, трудові, фінансові, втрати часу, спеціальні види втрат.
Матеріальні втрати — це непередбачені підприємницьким проектом витрати або прямі втрати матеріальних об’єктів (будинки, споруди, устаткування, майно, продукція, матеріали, сировина, напівфабрикати).
Трудові втрати — це втрати робочого часу, обумовлені випадковими або непередбаченими обставинами. У безпосередньому вимірі трудові втрати виражаються у людино-годинах, людино-днях. Переведення трудових втрат у вартісне (грошове) вираження проводиться шляхом множення працегодин на вартість (ціну) однієї години.
Фінансові втрати виникають в результаті прямої грошової шкоди, пов’язаної з передбаченим підприємницьким проектом, платежами, штрафами, сплатою додаткових податків, втратою грошей або цінних паперів, виплатою за прострочені кредити. Вони можуть бути також у результаті недоотримання або неотримання коштів з передбачених проектом джерел, неповернення боргів, несплати покупцем наданої йому продукції, зменшення виручки внаслідок зниження цін на товари, що реалізуються. Окремо види грошової шкоди виникають у зв’язку з інфляцією, зміною валютного курсу гривни, додатковим вилученням коштів підприємств у державний і місцевий бюдже’ґи. Можуть мати місце тимчасові фінансові втрати, обумовлені заморожуванням рахунків, несвоєчасною видачею коштів, відстрочкою виплати боргів.
Втрати часу виникають у тому випадку, коли процес підприємницької діяльності йде повільніше, ніж було намічено. Пряма оцінка таких втрат вимірюється у годинах, днях, добах, тижнях, місяцях та ін.
До числа спеціальних видів втрат можна віднести: втрати, пов’язані з нанесенням шкоди здоров’ю і життю людей, навколишньому природному середовищу, престижу підприємця, а також внаслідок інших несприятливих соціальних і морально-психологічних факторів.
Особлива група спеціальних видів втрат - втрати від впливу непередбачених факторів політичного характеру. Вони виявляються у формі непередбачених змін в існуючих економічних умовах функціонування суб’єктів, порушують звичайний ритм господарської системи, породжують підвищені витрати ресурсів, знижують прибуток. До типових джерел політичного фактора ризику можна віднести: підвищення ставок податків, зниження ділової активності людей, зниження рівня трудової та виконавчої дисципліни, невиконання прийнятих законодавчих актів, порушення платежів та взаєморозрахунків, примусові відрахування, відчуженуя майна або коштів за політичним мотивом, трансформація форм і відносин власності, зміна договірних умов.
У практиці підприємницької діяльності можуть мати місце передбачені втрати, обумовлені стихійними лихами, що призводять до втрат економічних ресурсів.
Досить специфічними є можливі втрати, обумовлені недосконалістю методології і некомпетентністю людей, які формують бізнес - план, займаються прогнозуванням, підприємницькими розрахунками економічних показників діяльності фірми.
Особливе місце займають втрати підприємця, обумовлені недобросовісністю або неплатоспроможністю партнерів по бізнесу. Існує ризик, пов’язаний з обманом контрагента за угодою, неповерненням боргу. Підприємцю доцільно проводити комплексний аналіз імовірних втрат, які можуть мати місце, виявляти головні та другорядні втрати, враховувати вид і специфіку підприємницької діяльності.
Розглянемо можливі загрози втрат і ризик у виробничій сфері.
Для виробничого підприємництва притаманні такі втрати:
1. Зниження намічених обсягів виробництва і реалізації продукції внаслідок падіння продуктивності праці, простою обладнання або не - довикористання виробничих потужностей, втрат робочого часу, відсутності необхідної кількості вихідних матеріалів, зростання відсотків банку, підвищення обсягу браку. Все це призводить до недоотримання запланованої виручки.
Розрахунок імовірних втрат у вартісному виразі ведеться за такою формулою:
ДВ0 = ДО*Ц, (1)
Де ДВ0 — імовірні втрати зниження наміченого обсягу виробництва;
ДО — імовірне сумарне зменшення обсягу випуску продукції;
Ц — ціна, за якою реалізується одиниця продукції.
2. Зниження цін, за якими намічається реалізувати продукцію, у зв’язку з недостатнім рівнем якості, несприятливою зміною ринкової кон’юнктури, падінням споживчого попиту, ціновою конкуренцією. Це призводить до імовірних втрат, які визначаються за формулою:
ДВи = ДЦО, (2)
Де ДВЦ - втрати, отримані в результаті падіння цін;
ДЦ — імовірне зменшення ціни одиниці продукції;
О — загальний обсяг наміченого до випуску і реалізації продукції.
3. Підвищення матеріальних витрат обумовлене перевитратами матеріалів, сировини, палива, енергії. Це веде до втрат, які розраховуються за формулою:
ДВМ = АМ, • Ц, + ДМ2- Ц2 + ... + ДМП - Цп (3)
Де ДВм — втрати, обумовлені підвищенням матеріальних витрат;
ДМп — імовірні перевитрати конкретного п-го матеріального ресурсу;
Цп - ціна одиниці ресурсу;
П — кількість найменувань матеріальних ресурсів.
1 1. Втрати, що виникли внаслідок високих транспортних витрат.
2. Сплата підвищених відрахувань і податків, якщо у процесі Здійснення підприємницького проекту ставки відрахувань податків змінюються у несприятливий для підприємця бік.
3. Перевитрати наміченої величини фонду оплати праці внаслідок перевищення наміченої чисельності, чи внаслідок виплати більш високого, ніж заплановано, рівня заробітної плати окремим робітникам.
Ризик є імовірною категорією, і в цьому розумінні найбільш обгрунтовано з наукових позицій характеризувати його як імовірність виникнення певного рівня втрат. Виділимо зони або області ризику залежно від величини втрат (рис. 3.6).
Безризикова зона — це область, у якій втрати не передбачаються. їй відповідають нульові втрати або негативні (перевищення прибутку).
Під зоною допустимого ризику розуміють область, у межах якої даний вид підприємницької діяльності зберігає свою економічну діяльність, тобто втрати мають місце, але вони менше розрахункового очікуваного прибутку. Межа зони допустимого ризику відповідає рівню втрат, рівному розрахунковому прибутку від підприємницької діяльності.
Подальша, більш небезпечна область — зона критичного ризику. Це область, що характеризується можливістю втрат, які перевищують величину очікуваного прибутку аж до величини повної розрахункової виручки від підприємництва.
Отже, зона критичного ризику характеризується небезпечністю втрат, які заздалегідь перевищують очікуваний прибуток і у максимумі можуть призвести до невідшкодованої втрати усіх коштів, вкладених підприємцем у справу. В останньому випадку підприємець не тільки не
Одержує від угоди жодного доходу, але й несе збитки у сумі всіх марних витрат. Крім критичного, доцільно розглянути ще більш загрожуючий катастрофічний ризик.
—> |
|
Зона |
|
Зона критич |
Катастро |
Ного ризику |
Фічного |
Ризику |
|
Втрати |
Зона Допус Тимого |
Величина можливих втрат ------ ► |
Виграш ^(негативні втрати) ^ Безризикова зон; ------------------- |
Розрахункова Виручка |
Майновий Стан |
Розрахунковий
Прибуток
Рис. 3.6. Зони підприємницького ризику
Зона катастрофічного ризику— це область втрат, які за своєю величиною перевищують критичний рівень і у максимумі можуть досягати величини, рівної майновому стану підприємця. Катастрофічний ризик здатний призвести до краху, банкрутства підприємства, його закриття і розпродажу майна.
Побудуємо криву розподілу імовірності виникнення певного рівня втрат прибутку, яку називають кривою ризику (рис. 3.7).
І — імовірність виникнення даного рівня втрат прибутку;
І — імовірність розрахункового рівня втрат прибутку;
ПР - розрахунковий прибуток;
ВР — розрахункова виручка;
МС — майновий стан;
ДВП — можливі втрати прибутку;
Ід — імовірність допустимого рівня втрат прибутку;
І — імовірність критичного рівня втрат прибутку;
І - імовірність катастрофічного рівня втрат прибутку.
Рис. 3.7. Типова крива розподілу імовірностей виникнення певного рівня втрат прибутку |
Максимальне значення імовірності виникнення рівня втрат прибутку дорівнює 1. Імовірність виникнення конкретного рівня втрат прибутку знаходиться в інтервалі < 1.
Виділимо на відображеній кривій розподілу імовірностей втрат прибутку ряд точок.
Перша точка (ДВП = 0 і І = І ) визначає імовірність нульових втрат прибутку. Згідно з прийнятими припущеннями імовірність нульових втрат максимальна, хоча, звичайно, менше 1.
Друга точка (ДВП = ПР і І = Ід) характеризується величиною можливих втрат, рівною очікуваному прибутку, тобто повної втрати прибутку, імовірність якого дорівнює Вд. Точки 1 і 2 є граничними, що визначають положення зони допустимого ризику.
Третя точка (ДВП = ВР і І = Ікр) відповідає величині втрат, рівних розрахунковій виручці ВР. Імовірність таких втрат дорівнює І. Точки
2 і 3 визначають межі зони критичного ризику.
Четверта точка (ДВП = МС і І = Іет) характеризується втратами, рівними майновому стану (МС) підприємця, імовірність яких дорівнює Іет. Між точками 3 і 4 знаходиться зона катастрофічного ризику. Втрати, що перевищують майновий стан підприємця, не розглядаються, оскільки їх неможливо стягнути.
Таким чином, якщо при оцінці ризику підприємницької діяльності вдається побудувати не всю криву імовірностей ризику, а тільки встановити чотири характерні точки, то завдання такої оцінки можна вважати успішно вирішеним. За допомогою побудови кривої розподілу імовірностей виникнення певного рівня втрат прибутку підприємець може дати оцінку ризику.
Знаючи конкретні значення показників ризику Ір, Ід, І, Ікт, можна виробити і прийняти рішення щодо здійснення підприємницької справи. Але для такого рішення недостатньо оцінити значення показників (імовірностей) допустимого, критичного і катастрофічного ризику. Слід ще й встановити або прийняти граничні величини цих показників, перевищувати яких вони не повинні, щоб не опинитись у зоні надмірного, неприйнятного ризику.
Позначимо граничні значення імовірностей виникнення допустимого, критичного і катастрофічного ризику відповідно Гд, Гкр, Гкт.
За думкою окремих економістів, можна орієнтуватись на такі граничні значення показників ризику: Ід = 0,1, Ікр= 0,01, Ікт=0,001, тобто відповідно 10%, 1%, 0,1%. Цеозначає, що недоцільно йти на підприємницьку угоду, якщо у 10 випадках із 100 можна втратити увесь прибуток, у 1 випадку із 100 втратити виручку і хоча б у 1 випадку із 1000 втратити майно.
Маючи розрахункові значення трьох показників ризику та їхні граничні рівні, сформулюємо загальні умови можливого здійснення підприємництва:
1.Показник допустимого ризику не повинен перевищувати граничне значення (І < Г).
Х Д Д7
2.Показник критичного ризику повинен бути меншим граничної величини (1кр<Гкр).
3.Показник катастрофічного ризику не повинен бути вищим, ніж граничний рівень (1^ < Гкт).
Таким чином, складовою в оцінці підприємницького ризикує побудова кривої імовірностей можливих втрат, визначення зон і показників допустимого, критичного і катастрофічного ризику. Наприклад, якщо імовірність катастрофічної втрати дорівнює 0,2 (а це свідчить про відчутну загрозу втрати майнового стану), то розсудливий, обережний підприємець заздалегідь відмовиться від надто ризикової справи чи пропозиції. Чим нижче значення імовірного рівня втрат прибутку, тим нижчий ступінь ризику.
При вивченні підприємницького ризику потрібно знати методи його оцінки, серед яких можна назвати: статистичний; експертний; розрахунково-аналітичний.
Статистичний метод полягає у тому, що вивчаються дані про фактичні втрати у минулому періоді, які мали місце у тих чи інших видах підприємницької діяльності, встановлюється частота появи певних втрат. Якщо статистичний масив достатньо представницький, то частоту фактичної наявності можна умовно прирівняти до імовірності її виникнення у майбутньому.
Статистичний метод дослідження ризику потребує значного обсягу фактичних даних, які не завжди має підприємець. За відсутністю необхідної інформації виникає потреба у зверненні до інших методів, наприклад, експертного.
Експертний метод оцінки ризику базується на узагальненні думок досвідчених підприємців або фахівців. З цією метою проводиться опитування фахівців для отримання оцінки імовірності виникнення втрат або недосягнення запланованих результатів. На однові отриманої інформації від кожного опитуваного експерта отримується інформація про імовірність настання ризикового випадку, визначається середня величина експертних оцінок.
Різновидом експертного методу є метод бальної оцінки ступеня ризику бізнес-операцій. Використання цього методу передбачає формування переліку можливих видів ризиків і оцінку ступеня їхнього виявлення у балах. Наприклад, високий ризик - 9 балів, середній - 5, низький - 2 бала за 10-бальною шкалою. Однак даний метод не дозволяє дати кількісну оцінку можливих втрат, а тільки дозволяє обрати найменший ризиковий варіант, виходячи з суми балів.
Розрахунково-аналітичний метод полягає у визначенні впливу зміни доходу (прибутку) від бізнес-операції або підприємницького проекту при настанні ризикових ситуацій. Господарські операції або проекти з меншим ступенем реагування (чутливістю) на можливі ризикові випадки оцінюються як менш ризиковані.
Одним із факторів успішного існування і подальшого розвитку підприємства є можливість управління підприємницьким ризиком, тобто спроможність з найменшими витратами передбачити фінансові витрати, необхідні і достатні для зменшення імовірності появи несприятливих результатів, а у випадку їхнього настання - вміти локалізувати негативні наслідки цих подій.
Заповзятливий підприємець повинен вміти управляти ризиком, а не шукати справу без будь-яких перешкод. Для цього потрібна об’єктивна інформація про внутрішнє та зовнішнє середовище, стан ринкової ситуації, специфіку конкретного виду підприємницької діяльності.
Управління ризиком необхідно для:
• забезпечення максимального прибутку;
• зменшення можливих збитків внаслідок настання ризикових випадків;
• зміцнення фінансової стійкості підприємства;
• орієнтації підприємця у зовнішньому середовищі;
• прийняття своєчасних управлінських рішень, впровадження відповідних стратегій та тактик діяльності підприємства з урахуванням ринкової кон’юнктури;
• підвищення конкурентоспроможності на ринку товарів, послуг.
Управління ризиком охоплює такі складові:
1. Визначення найбільш типових ризиків для діяльності даної фірми, а також специфічних ризиків, пов’язаних з конкретною бізнес - операцією.
2. Оцінка ступеня ризику. Це передбачає визначення імовірності настання ризикового випадку, оцінку можливих втрат, виявлення внутрішніх і зовнішніх факторів, які збільшують і зменшують конкретний вид ризику, аналіз факторів, оцінку впливу ризику на результати господарсько-фінансової діяльності підприємства або окремих бізнес - операцій, встановлення допустимого рівня ризику, оцінку можливостей фінансового покриття втрат. Управлінське рішення приймається на підставі проведеної оцінки ступеня ризику. Якщо спостерігається відносно високий рівень виявленого можливого ризику, то доцільно його мінімізувати.
3. Розробка заходів щодо зниження ступеня ризику.
4. Практична реалізація заходів у життя, контроль за ризиками.
Головне місце в управлінні підприємницьким ризиком займає система організаційних заходів щодо профілактики ризику (табл. 3.3).
Таблиця 3.3 Види ризиків та засоби їх зниження
|
Закінчення табл. 3.3
|