Зберігання та перероблення сільськогосподарської продукції за сучасних умов
Важливим елементом агропромислового комплексу України є галузі, які забезпечують зберігання та перероблення сільськогосподарської продукції. Від ступеня їх розвитку, технічного оснащення, досконалості економічних зв’язків з сільськогосподарським виробництвом, розміщення споживачів значною мірою залежать раціональне використання продукції рослинництва і тваринництва, рівень забезпеченості потреб населення у продуктах харчування.
Вирішення продовольчої проблеми поряд з нарощуванням ви - * робництва сільськогосподарської продукції залежить від збіль - *
•''У'* *-У'* •»■у'* •'■у*'» *«*у*> •''У** *-*у«' •■'У'* •'■у'* *^У'* •'“У'* •'■'У'* •■'у* “-у** •щг* •'■у* •■'у* •'■'у* •’'У'*
Шення виходу кінцевої продукції завдяки впровадженню прогресивних технологій зберігання та розвитку переробних галузей. Причому впровадження прогресивних технологій має бути пріоритетним напрямом у сучасній інвестиційній політиці агропромислового комплексу.
Сільськогосподарська продукція зберігається безпосередньо у товаровиробників, а також централізовано на великих пунктах зберігання її (елеватори, овочесховища, холодильні камери тощо). Такі пункти можуть бути державними, акціонерними, міжгосподарськими і приватними.
Основну кількість виробленої продукції з метою скорочення витрат зберігають безпосередньо на підприємствах, де вона вироблена. Так, зерно і зернову продукцію зберігають в основному в спеціально обладнаних зерносховищах з урахуванням його цільового призначення — продовольче, фуражне, насіння. Найкраще зберігається зерно за температури 10 °С і нижче. Картоплю і овочі зберігають в овочесховищах у спеціальній тарі або насипом за температури близько 0 °С. Такою тарою можуть бути контейнери, ящики, кошики тощо.
Поряд з цим в умовах розвитку ринкової інфраструктури особливого значення набуває також розвиток так званої малої промисловості безпосередньо у місцях виробництва сировини — в сільськогосподарських підприємствах.
Існує кілька важливих чинників, що зумовлюють доцільність поєднання переробки сільськогосподарської продукції на місцях з функціонуванням великої переробної промисловості. За сучасних умов особливого значення набуває потреба у збільшенні виробництва продуктів харчування завдяки повнішому використанню сільськогосподарської сировини, усуненню її втрат; забезпеченню населення відповідних регіонів продуктами переробки сільськогосподарської сировини, яку в них виробляють; досягненню соціально однакових умов щодо постачання сільського та міського населення продуктами переробки; зміцненню економічного стану господарств.
Розділ 12 |
Принципи розміщення переробних підприємств, які в багатьох випадках враховували переваги концентрації виробництва, призвели до певної гігантоманії їх. Під час розміщення великих переробних підприємств не завжди враховували потенціал сировинної зони і потребу в реалізації продукції для реалізації у свіжому вигляді. Особливо це характерно для плодоовочеконсервного виробництва, концентрація якого в промислових центрах негативно позначилася не лише на діяльності переробних галузей, а й на забезпеченні населення свіжими овочами і плодами. Висока концентрація м’ясо-переробної галузі у містах призводить до негатив- них явищ. Унаслідок цього виробітки несуть великі транспортні ^ витрати і втрати живої маси тварин під час перевезення, в разі
Перетримування їх у господарствах і на майданчиках м’ясокомбінатів. За таких умов частина виробленої в сільському господарстві продукції на стадії заготівлі та перероблення втрачається, а населення недоотримує продукти харчування.
За розміщення переробних підприємств у великих містах і промислових центрах не завжди враховують забезпечення виробленою ними продукцією сільського населення.
В умовах переходу різних регіонів України до ринку особливо важливим є самозабезпечення населення продуктами, які воно виробляє. Розвиток переробних галузей безпосередньо в господарствах, де виробляють сільськогосподарську продукцію, за економічно обґрунтованого розміщення їх покликаний певною мірою сприяти вирішенню продовольчого питання та досягненню соціальної рівності сільських і міських трудівників у забезпеченні їх продовольчими товарами. Перероблення частини або всієї сільськогосподарської продукції на місці її виробництва має і суто економічну доцільність: істотно зменшуються втрати виробленої продукції, на яку здійснено матеріально-грошові витрати, що є неминучим у разі доставляння її переробним підприємствам на великі відстані, особливо продукції, що швидко псується. Крім того, чимало коштів витрачається на транспортування, тоді як реалізація всіх видів готової продукції забезпечує господарствам вищі прибутки порівняно з реалізацією самої сировини.
Виробництво сільськогосподарської сировини поєднується з її переробленням у різних формах. У господарствах України нині функціонують переробні виробництва, що виробляють продукцію харчової групи, які можна розподілити за шістьма класифікаційними ознаками:
1. За характером сировини, що споживається, виробництва поділяють на переробні і добувні. Переробними є виробництва з перероблення сировини рослинного і тваринного походження (плодоовочеконсервне, олійне, борошномельне, круп’яне, картоп - лепродуктове, виноробне, м’ясо - та молокопереробне тощо), добувними — виробництво мінеральних вод і рибне господарство.
2. За характером призначення готової продукції виробництва належать до групи «А» — ті, які частину своєї продукції направляють іншим галузям як сировину (олійне, крохмальне, борошномельне тощо), і групи «Б» — ті, що направляють продукцію (у тому числі і групи «А») для безпосереднього споживання населенням (продукти переробки м’яса, молока, овочів, плодів, винограду, картоплі, олійних, зернових, круп’яних культур тощо).
3. За періодом роботи упродовж року функціонують виробництва сезонної дії — ті, які переробляють сировину, що надходить сезонно (овочі, плоди, виноград, картопля), і цілорічної дії (бо - рошномельно-круп’яні, олійні, вторинне виноробство, хлібопекар - ф не та ін.).
•у* •у* »-у* •-у'* •■'Зр* *ТР» •"«Г'* •'■'ЗР* *ТР* *ТР* *-*ЗР» ♦■'ЗР» »X* •'ТР* •''ЗР* •ТГ'* •’ТР* *^зр* 433
4. За терміном роботи упродовж доби — виробництва безперервної дії (олійне, хлібопекарне), решта — інші галузі, які не потребують безперебійності технологічного процесу.
5. За способом отримання готової продукції виробництва поділяють на такі чотари групи: що вилучають цінні речовини з вихідної сировини (олійне, виноробне, борошномельне, крохмальне тощо); що видаляють вологу із сировини і підвищують концентрацію харчових речовин у продукті (сушіння овочів і плодів, виготовлення томато - і картоплепродуктів тощо); що виробляють готову продукцію з різних компонентів (хлібопекарне, пивобезалкоголь - не та ін.); що виробляють продукцію з напівфабрикатів первинного виробництва (вторинне виноробство).
6. За рівнем механізації й автоматизації виробничих процесів виділяють чотири групи виробництв: механізовані, де механізовані процеси основного виробництва; комплексно-механізовані, де повністю механізовані процеси основного і допоміжних виробництв; автоматизовані, де процеси основного виробництва автоматизовані, допоміжного — механізовані; комплексно автоматизовані, де процеси основного і допоміжного виробництв автоматизовані.
Перелічені ознаки зумовлюють специфіку організації переробних виробництв, характер організації праці на них. Наприклад, вони характеризуються високою матеріаломісткістю. У структурі собівартості продукції, що вони виготовляють, витрати на сировину становлять понад 80 %. Тому впровадження досконалої технології, зниження втрат і зменшення відходів, підвищення якості продукції є резервами нарощування обсягів виробництва та здешевлення продуктів.
З переходом до ринку господарський комплекс України має зазнати глибоких змін, пов’язаних з переорієнтацією економіки на галузі, які необхідні для повного задоволення потреб населення, розширення експорту та раціонального використання сировинної бази. Тому пріоритетним у структурі сільської промисловості має бути виробництво продуктів харчування.
Світовий досвід показує, що виробник матиме найбільший ефект тоді, коли реалізовує не сировину, а продукти її переробки, кінцеві продукти споживання. Тому високорозвинені країни ніколи не експортують сировину. їхні галузі промисловості забезпечують комплексне перероблення сировини і реалізацію кінцевого продукту споживання. Це стосується не лише великих компаній і ” фірм, а й індивідуальних виробників. У таких країнах навіть фер - мери намагаються реалізовувати сільськогосподарську продукцію Л тільки після її первинного перероблення і навіть доводити її до. стадії кінцевого споживання. Для цього вони створюють на коопе - А ративних засадах сферу первинного перероблення та зберігання ^ сільськогосподарської продукції. Ними організовуються коопера
тиви з перероблення молока, виробництва сиро-молочної продукції, кооперативні м’ясопереробні підприємства. Великі фермерські господарства мають власні невеликі сучасні цехи з первинного перероблення сільськогосподарської продукції.
Цей напрям спостерігається і в наших сільськогосподарських підприємствах. Реалізація ними кінцевого продукту (вироби із м’яса, олія, масло, сири, консерви тощо) дасть змогу впливати на реалізаційну ціну продуктів харчування, еквівалентний обмін між містом і селом.