Запрошуємо розробників корисного устаткування до співпраці

страница на русском: Технология выращивания шампиньонов

Технологія вирощування печериці

Досвід вирощування печериць

шампіньоніца, зліва - Рашид, справа - Олександр СаламатовВирощуванням шампіньйонів ми займаємося сім років. Починали так. Орендували колишній корівник, площею біля 1800 кв. м. Вода, електрика, бетонні підлоги… Зробили корівник герметичним — утеплили ворота, поставили вікна, утеплили… Коротше зробили величезний (як для печериць) цех для вирощування, площею 1800 кв. м. — у планах було зробити компост, упакувати в пакети і поставити на підлозі у всій шампіньйонниці.

На всю шампіньйонницю поставили один потужний вентилятор (30 кВт, застосовується для сушки зерна в господарствах), він і «затягував» свіже повітря в приміщення і забезпечував циркуляцію…

Зробили компост з коров'ячого навозу — поставили бурти з гною (просто неба, на бетонному майданчику), перебили їх три рази з інтервалом три дні, «пастеризували» так само просто неба, в буртах…

Упакували отриманий компост в 10 000 пакетів по 15 — 20 кг у пакети і поставили в ряди в приміщенні…

Засівали міцелій в пакети, проколюючи воронки кілочками з арматури, пішло 1200 кг міцелія (у зернах пшениці).

Засипали торфом через пару тижнів… поливали… робили «холодний шок»…зібрали 200 кг!!! печериць… замість хоч би 15 000 кг (10% від маси компосту)…

Ну, вирішили, провиною всьому велике приміщення і коров'ячий гній на додачу — ніде не застосовують ні того ні іншого…

Розбили приміщення на невеликі шампіньониці по 100 — 150 метрів, зробили компост з рідкого курячого посліду, купленого на сусідній птицефабриці і зі свіжої пшеничної соломи… Отримали урожай біля 4% (від маси компосту, зараз нормою вважається хоч би 20%). Запросили фахівця (фахівець у нас був, але виявилося не таким…).

Фахівець звернув увагу на полив — поливали з лійки… краплями… — поливати, говорить потрібно пилком!!! Але справа не тільки в поливі. Рівень підготовки приміщення, вентиляція, рециркуляциі і т. д.

Наше приміщення, на думку фахівця, повинне було давати біля 10% урожаю (від компосту). Причини невдачі — поганий компост і поганий полив (неправильний полив). Експериментували ще два роки — успіхи (15 — 20% урожай від компосту) чергувалися невдачами (2 — 5% урожай від компосту).

Пришли до виводу (і до дій):

  1. Компост потрібно купувати у тих, хто уміє його робити або навчитися правильно робити самим.
  2. Напівпідготовлені приміщення не гарантують урожай — потрібно бути готовим до всіх режимів температур, вологості і вентиляції, потрібними для вирощування печериць.
  3. Проти хвороб шампіньйонів потрібно боротися як годиться, «недодезінфекция» тут може виявитися фатальною для поточного або наступних урожаїв…
  4. Міцелій печериць так само потрібно купувати у тих, хто уміє його робити і робить його стабільно…
  5. Якщо Ви вирішили робити компост самостійно, зробіть камеру пастеризації або підготуйте відповідним чином шампіньоніцу для пастеризації компосту в приміщенні. Термокамера (камера пастеризації) повинна відповідати вимогам, які необхідні для дотримання пастеризації компосту.

Приготування компосту

Ми, наприклад, вирили яму, забетонували, зробили гратчасту підлогу для вентиляції і рециркуляциі, вентиляційну кімнату зробили збоку і поставили там вентилятор равлика — він забезпечував вентиляцію і рециркуляцию. Знизу, за вентилятором поставили тени для нагріву повітря. Дах зробили з щитів пінопластів. Яма дозволяє тракторам з навозораськидивателем укладати гній через знімний дах.

Недоліки такої камери очевидні: велика інертність стін не забезпечувала рівномірну пастеризацію — поблизу стін температура може відрізнятися на декілька градусів від температури в центрі, що знижує якість компосту. Легке завантаження до ями змінялося важким вивантаженням.

Добре підходить для камери пастеризації 20 — 40 тонний контейнер, вживаний в транспортних перевезеннях. Утепливши стінки контейнера, можна зробити гратчасту підлогу (або поставити контейнер на фундамент і «прорешетити» підлогу), поставити збоку вентиляційну камеру і т. д.

Важливе значення при приготуванні компосту має якість сировини для приготування — якщо це кінський гній, то важливо чим годують коней, яку підстилку використовують… якщо Ви готуєте синтетичний компост на курячому посліді, то також важливо чим годують курей, підстилка і т. д.

Один з провідних продавців компосту в Україні, готуючи компост під Києвом, знайшов відповідний курячий послід для свого компосту тільки під Дніпропетровськом, результати — стабільно більш 20% урожая.

Устаткування для вирощування грибів

Для грибоводчеських ферм (печериці, вешенка), пропонуємо до продажу устаткування:

Пакувальник компосту в поліетиленові мішки. Розмір мішка 50-40-18 см. Вага 17 — 19 кг (залежно від структури і вологості компосту). Продуктивність до 300 шт/год.

Структурізатор торфу (покривній суміші). Продуктивність, додаткові можливості (змішування з крейдою, кейкинг, доувлажненіє, аж до упаковки в поліетиленові мішки різного об'єму) — за бажанням замовника.

Подрібнення курячого посліду для виробників компосту. Продуктивність за бажанням замовника. Можливий варіант змішування з гіпсом в певних пропорціях.

Розпилювач туману для дезинфекції і підвищення вологості (і охолоджування) приміщень.

Ціни складаються залежно від комплектації і продуктивності устаткування.

Мой блог находят по следующим фразам

Відповіді на запитання

Коментарі:

  1. Зеновій 21.06.2013 19:44

    де купити вимірювач СО2

  2. Lada4ka 24.09.2016 18:56

    Cам собі агроном — Про домашні і кімнатні рослини з фото, догляд за ними та вирощування як в приміщенні так і на ділянці. З приводу розміщення реклами у цьому блозі залишайте пропозиції у розділі — написати повідомлення .

  3. Настя Смирнова 23.11.2016 00:32

    У домашніх умовах краще вирощувати стерильні грибниці, отримані в лабораторіях. Вони легше приживаються і швидше розмножуються. Грибниці печериць бувають різних сортів, один вид витрачається більше, інший — менше. Так, на 1 квадратний метр субстрату потрібно 400 грам зерновий грибниці, а гнойової — 500 грам.

  4. Dmutrij 7.04.2017 11:32

    Представник-засновник
    [Honey, Wood&Mashroom}

    Доброго дня, хочу зайнятись вирощуванням «печериць»,буду вдячний за допомогу та будь-які підказки що до вирощування.
    Контактний e-mail: marshmonfactory@outlook.com
    Дякую, за увагу.

  5. Андрій 8.08.2017 15:58

    Поділюсь досвідом вирощування грибів в домашніх умовах!
    Якщо когось зацікавив процес вирощування шампіньйонів чи гливи — пишіть (mikos.info2016@gmail.com).

  6. vova 16.12.2017 23:42

    з вищенаведеного опису вирощення шампінйонів,не зрозумів одного -де знайшли таких інвесторів,це ж такі витрати.В мене інша біда технологію вивчав в польських виробників,
    від закладки підложки до збору.Не зумів зацікавити інвесторів.А ці хлопці зуміли …тож удачі.Найкращий міцелій з Голландії,по всіх відомих і не відомих показниуах продуктивності.Свій грибний бізнес спалив львівським міцелієм.